Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Χωρίς Ίχνος (1988)

Spoorloos























                                               Γράφει ο Αργύρης Κ.

Ένα ερωτευμένο ζευγάρι, ο Rex και η Saskia, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Γαλλία, κάνουν στάση σε ένα πολυσύχναστο σταθμό εξυπηρέτησης. Εκεί η Saskia ξαφνικά εξαφανίζεται, και ξεκινάει για τον Rex μια περιπέτεια αναζήτησης. Ψάχνει παντού να βρει τα ίχνη της, ώσπου μια μέρα μετά από τρία χρόνια, λαμβάνει μια κάρτα από έναν άνθρωπο που ξέρει τι απέγινε η γυναίκα του.





Σε αυτό το ατμοσφαιρικό, ψυχολογικό θρίλερ, οι βασικοί πρωταγωνιστές και ο ρόλος τους, μας αποκαλύπτονται από πολύ νωρίς. Το κυρίαρχο στοιχείο στο  Spoorloos, είναι η αποτύπωση του ψυχολογικού προφίλ των δύο αντρών. Η μανιώδης επιμονή του Rex, που έχασε έτσι αναπάντεχα τη κοπέλα του, σε παράλληλη σύνδεση με την καθημερινή ζωή του ψυχοπαθή, κοινωνιοπαθή* καθηγητή, που φαίνεται  ότι  ευθύνεται για την εξαφάνιση της. Όλα αυτά παρουσιάζονται με ένα ρεαλιστικό και απόκοσμο τρόπο. Μέσα από τη "φυσιολογική" οικογενειακή ζωή, και το  σαρκαστικό  χιούμορ του αδίστακτου Raymond, βλέπουμε μια εκλογίκευση της ψυχοπάθειας και της διαστροφής. Αποφεύγοντας να κάνει λάθη, και προετοιμάζοντας με μαθηματική ακρίβεια τις πράξεις του, κάνει το θεατή συνεργό, στις αρρωστημένες επιδιώξεις του, αλλά ταυτόχρονα, του δημιουργεί και μια τεράστια ανασφάλεια. Μία ανατριχιαστική αίσθηση μας στοιχειώνει, μπαίνοντας, στην θέση των υποψήφιων θυμάτων, και στον ψυχικό κόσμο των ηρώων της ταινίας, που διαρκεί ως την τελευταία σκηνή. Με απέριττη, μινιμαλιστική κινηματογράφηση, και με φόντο τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας που ακούγεται συνεχώς στο background, στο "Vanishing" επικρατεί μια σχεδόν ονειρική, νοσταλγική ατμόσφαιρα, κάνοντάς το να μοιάζει, ακόμα πιο τρομακτικό και αλλόκοτο, χωρίς να χρησιμοποιούνται σκηνές βίας και κλασσικά κλισέ του είδους. Τα συνεχή φλας μπακ του σεναρίου, και η εμμονή του πρωταγωνιστή για την διαλεύκανση της εξαφάνισης της συντρόφου του, κλιμακώνουν την ένταση, που καταλήγει σε ένα ανεπανάληπτο φινάλε, που μένει για καιρό στη μνήμη.
"Η αγωνία του να μην γνωρίζεις, μπορεί να είναι χειρότερη από τον πόνο της απώλειας" Ένας από τους λόγους που κάνουν αυτή την ταινία καταπληκτική, είναι και οι ερμηνείες. Η παγερή αλλά και χιουμοριστική ερμηνεία από τον Bernard Pierre Donnadieu, με τη γοητευτική του υπουλία, αλλά και της Johanna ter  Steege, που κάνει μια υπέροχη δουλειά, στο σχετικά λίγο χρόνο συμμετοχής της στην ταινία. Στο Vanishing, διακρίνουμε σαφείς επηρεασμούς  από το μετρ του είδους Αλφρεντ Χίτσκοκ, τόσο στο μυστήριο και στο σασπένς, όσο και στο θέμα της ταινίας "την μυστηριώδη εξαφάνιση" (The lady vanishes 1938). Το τελευταίο πλάνο της ταινίας, θυμίζει επίσης το"Psycho" (1960) του Χίτσκοκ. Μπορούμε  να παγιδευτούμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και ίσως δεν βγούμε ποτέ από το ιδιωτικό χρυσό αυγό μας - μέχρι και το τέλος της ζωής μας. Ο μεγάλος Stanley  Kubrick,  ήταν  από  τους μεγαλύτερους fan της ταινίας. Την είχε δεί τρεις  φορές, και τηλεφώνησε στον  Sluizer, για να του εκφράσει τον θαυμασμό του και να συζητήσουν για το Spoorloos. Του είπε, ότι ήταν η πιο τρομακτική ταινία που είχε δει ποτέ στην ζωή του. Ο Sluizer τον ρώτησε, ακόμα και από την Λάμψη; Και ο Kubrick  του απάντησε, πως νομίζει ναι! Ο Sluizer σκηνοθέτησε ο ίδιος για το Χόλιγουντ το 1993, το remake της ταινίας του, με πρωταγωνιστή τον Τζεφ Μπρίτζες. Με την αμερικάνικη εκδοχή του, το φιλμ ήταν αδιάφορο, άλλαξε ακόμα και το τέλος της ταινίας, για να ταιριάζει με τα αμερικάνικα πρότυπα, με αποτέλεσμα να ξεχαστεί η ανεπανάληπτη πρώτη επιτυχία του.


*κοινωνιοπάθεια (sociopathy): Είναι μια ψυχική διαταραχή λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό. Ονομάζεται επισήμως αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας, και επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, την αντίληψη και τις σχέσεις του ατόμου με τους ανθρώπους γύρω του.Το άτομο είναι δυσλειτουργικό και φέρεται καταστροφικά, χωρίς να έχει αίσθηση «σωστού» και «λάθους» και συχνά παραβλέποντας τα δικαιώματα, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα των άλλων


Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 13/01 στον δημοτικό κινηματογράφο Αστέρας στην Νέα Ιωνία με δωρεάν είσοδο από τους cineπιβάτες

site: http://cinepivates.weebly.com | e-mail: cinepivates123@gmail.com | facebook: cineπιβάτες


Spoorloos


Ολλανδία

107 λεπτά

Βαθμολογία 9

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου