Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Mustang (2015)

Οι Ατίθασες

 



















Όπως σας είχα υποσχεθεί  κάποιες ταινίες του φεστιβάλ που δεν είδα στην Θεσ/νίκη θα τις παρουσιάσω με την πρώτη ευκαιρία. Μια από αυτές είναι το Mustang της Deniz Gamze Ergüven που παίζεται στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα.
Σε ένα χωριό στα παράλια του Εύξεινου πόντου, πέντε αδελφές ζούνε με την γιαγιά και τον θείο τους απολαμβάνοντας την εφηβική ξενοιασιά. Μία βόλτα στην θάλασσα με τους συμμαθητές τους όμως, θα ενεργοποιήσουν τα συντηρητικά αντανακλαστικά και τις πατριαρχικές αντιλήψεις της οικογένειας. Όμως όσο αυτοί προσπαθούν να βάλουν τα κορίτσια σε καλούπια, τόσο μεγαλώνει και η αντίδραση τους.


Η θέση της γυναίκας στην σύγχρονη Τουρκία, το ξύπνημα της σεξουαλικότητας, η φιλία και η αλληλεγγύη είναι τα βασικά θέματα στην πρώτη ταινία της τουρκικής καταγωγής αλλά Γαλλοαναθρεμμένης Deniz Ergüven η οποία επιχειρεί να ταράξει τα νερά, με το αποτέλεσμα όμως να αφήνει ανάμεικτες εντυπώσεις. Ενώ στο τεχνικό κομμάτι και σε επίπεδο ερμηνειών η ταινία είναι άψογη, τα χαλάει στην ιστορία με αρκετές σεναριακές ευκολίες κάνοντας το όλο εγχείρημα αρκετά επιδερμικό. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι σεναριογράφοι είναι η σκηνοθέτιδα και η Γαλλίδα σκηνοθέτης Alice Winocour  δύο άτομα που δεν έχουν ζήσει εκ των έσω καταστάσεις και γράφουν με την λογική και την νοοτροπία του δυτικού ανθρώπου. Η ιστορία επίσης θυμίζει μέχρι σημείου λογοκλοπής το κατά πολύ ανώτερο The Virgin Suicides της Sofia Coppola
Η σκηνοθέτιδα όμως φαίνεται να έχει ταλέντο, ειδικά οι σκηνές με τα κορίτσια στο σπίτι και την σχεδόν ηδονοβλεπτική κινηματογράφηση των σεξουαλικών αφυπνίσεων είναι εξαιρετικά καλογυρισμένες. Ίσως θα έπρεπε να αφήσει το γράψιμο για άλλους και να αφοσιωθεί μόνο στα γυρίσματα. 
Κρίμα για το χαμένο στοίχημα, σίγουρα μια ταινία που θα την δει με κατανόηση το βορειοδυτικό κοινό και θα βραβευτεί στα φεστιβάλ αλλά χωρίς να τολμά για το κάτι παραπάνω.
Δεν χάνετε και τίποτα αν δεν την δείτε, αλλά μόνο και μόνο για την 12χρονη Günes Sensoy μπορείτε να της δώσετε μια ευκαιρία.
Ένα από τα παράδοξα, ταινία σκηνοθετημένη από τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτρια, με Τούρκους ηθοποιούς, τουρκικούς διαλόγους, και εξολοκλήρου γυρισμένη στην Τουρκία, κατεβαίνει στα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας με την ...Γαλλία. Τελικά εκείνο που μετράει μόνο είναι ποιος βάζει το χρήμα, σημεία των καιρών.
Mustang

Τουρκία

97 λεπτά

Βαθμολογία 5




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου