Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

La tierra y la sombra

Land and Shade

 



















Μέσα σε ένα αποπνικτικό περιβάλλον από την καύση των ζαχαροκάλαμων, ένας άνδρας γυρίζει μετά από πολλά χρόνια απουσίας στο χωριό του, για να βρεθεί κοντά στον γιο του που αργοπεθαίνει. Ξένος μέσα στο ίδιο του το σπίτι και με τις γυναίκες του σπιτιού να έχουν αναλάβει την δύσκολη δουλειά στους αγρούς, ο άνθρωπος αυτός θα αναλάβει την φροντίδα του μικρού εγγονού του.



Γυρισμένη γύρω από μια φυτεία ζαχαροκάλαμου, με ένα νέο άντρα ετοιμοθάνατο, μία οικογένεια που προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα φτωχό χωριό της Κολομβίας, την σκόνη και την στάχτη πανταχού παρούσες, και την θλίψη να σκεπάζει κάθε άλλο ανθρώπινο συναίσθημα, το ντεμπούτο του César Augusto Acevedo είναι ένας θρήνος πάνω στην εγκατάλειψη και τον θάνατο.
Αργή αφηγηματικά με μεγάλα σε διάρκεια πλάνα και αρκετούς συμβολισμούς, η ταινία μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα.  Από την μία οι λιτοί διάλογοι και η εξαιρετική φωτογραφία, στην οποία στηρίζεται ο σκηνοθέτης για να αφήσει τις εικόνες να μιλήσουν για την χωρίς μέλλον ζωή των χωρικών λειτουργούν υποδειγματικά, ενώ από την άλλη κάποιες σκηνές ιδιαίτερα στο νεκροκρέβατο τραβάνε αδικαιολόγητα πολύ.
Ένα φιλμ για απαιτητικούς θεατές με αρκετά αργή και θλιμμένη πλοκή. Όπως δήλωσε και ο σκηνοθέτης στην προβολή της ταινίας στο φεστιβάλ, αφορμή για το γύρισμα της στάθηκε η απώλεια της μητέρας του και η διάλυση της οικογένειας του.
Η ταινία βραβεύτηκε με το δεύτερο βραβείο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Αργυρός Αλέξανδρος), το βραβείο του Ελλ. κοινοβουλίου, καθώς και με το πιο σημαντικό κατ εμέ βραβείο κοινού. Επίσης στο πλήθος βραβείων που μάζεψε είναι και η Χρυσή Κάμερα στις Κάννες.
Ένα φιλμ που σίγουρα δεν σε αφήνει αδιάφορο, από τον τριαντατριάχρονο César Augusto Acevedo ο οποίος βάζει την Κολομβία για τα καλά στον κινηματογραφικό χάρτη.


La tierra y la sombra 

http://www.imdb.com/title/tt4663992

Κολομβία

97 λεπτά

Βαθμολογία 7


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου